Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Εργα του Ελ Γκρέκο «ταξιδεύουν» στο Τόκιο


Τρεις πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου θα ταξιδέψουν στη μακρινή Ιαπωνία. Σκοπός του προσωρινού δανεισμού τους είναι η παρουσίασή τους στην έκθεση «El Greco's Visual Poetics», που διοργανώνεται στο Τόκιο από 16 Οκτωβρίου 2012 έως 7 Απριλίου 2013.

Πρόκειται για τον πίνακα «Ο Αγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» (1560-1567) από το Μουσείο Μπενάκη, την «Αποψη του Ορους και της Μονής Σινά» (1570) από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και τη «Στέψη της Θεοτόκου» (1570) από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Τα έργα έχουν τιμή ασφάλισης αντιστοίχως 2,5, 3 και 6 εκατ. ευρώ. Τα ασφάλιστρα θα πληρωθούν από την ιαπωνική πλευρά. Αν ωστόσο θέλαμε να κάνουμε εμείς μια έκθεση για τον Ελ Γκρέκο, αυτό θα ήταν περίπου αδύνατο. Το κόστος των ασφαλίστρων είναι τεράστιο και το νομοσχέδιο που θα έλυνε πολλά προβλήματα, της κρατικής εγγύησης δηλαδή, έχει σκαλώσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από το οποίο δεν φαίνεται να ξεσκαλώνει, παρότι η χώρα θα μπορούσε να γλιτώσει από εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει ως ασφάλιστρα κατ' έτος. Ετσι, εκθέσεις από το εξωτερικό θα είναι μάλλον δύσκολο αν όχι αδύνατο να μεταφερθούν εδώ, καθώς το ταμείο του αρμόδιου υπουργείου είναι πιο μείον παρά ποτέ.
Επίσης, επτά αρχαία μας θα «ταξιδέψουν» από τη χώρα μας στην Ιταλία για δύο εκθέσεις, που θα εγκαινιαστούν τον Οκτώβριο στη Ρώμη. Η πρώτη πραγματεύεται την έννοια της κατάκτησης και της πολιτικής ενσωμάτωσης ξένων λαών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Από την Ελλάδα θα αποσταλούν δύο αρχαία αντικείμενα: η επιτύμβια στήλη του σωματεμπόρου Αουλου Καρπίλιου Τιμόθεου (τέλη 2ου με αρχές 1ου αι. π.Χ.) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και η ενεπίγραφη στήλη με επιστολή του Φιλίππου Ε' προς τους κατοίκους της Λάρισας (τέλη 3ου αι. π.Χ.) που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Αγγελική Κώττη